maanantai 15. elokuuta 2011

Paimennusloma

Kesän toinen lomaviikkoni sujui rattoisasti maanantai-illasta alkaen Kuttukuussa Sinikan luona Vehmersalmella. Lomaviikkoa ei kuitenkaan voinut aloittaa lekottelemalla kotona vaan pois oli päästävä heti loman alusta. Miimi kutsuikin meidät ystävällisesti kyläilemään siksi aikaa Liperiin. Siellä meillä olikin mahtava viikonloppu monenlaisen puuhan merkeissä. Tapahtumista voi käydä lukemassa Miimin blogista. Meillä kaikilla oli kivaa ja suurkiitokset siitä Miimi. Ja kiitos myös kierroksesta Valamossa. Kaunis ja mielenkiintoinen paikka, jonne pitää varmasti mennä vielä uudelleen.

Pamille, Unelmalle ja Viialle myös kiitokset loistavasta viikonlopusa.
Rentoa lenkkeilyä.
Valo ja Kiri kivellä.
Myös uintia oli ohjelmassa haku- ja viestitreenien jälkeen.
Unelma sai uikkaroida ilman hulivilijengiä.
Susun VEPE-treenejä käytiin myöskin katsastamassa.
Valo ja Valon erikoisen kaunis silmä.
Miimi ja Viia sekä Hilkka ja Valo kauneuskilpailussa. Viia oli kisan kaunein.
Onhan se komia.
Kanavasuma matkan varrelta.
Muita kuvia viikonlopulta latailen nettiin kunhan kerkiän. Vauhdikkaan viikonlopun jälkeen suuntasimme matkamme siis Valamon kautta Vehmersalmelle Kuttukuuhun Sinikan luokse paimentamaan. Maanantai-iltana majoituimme ja tiistaina alkoi korkeanpaikanleiri AHBA-tuomareiden opissa. Meitä koulutti molempina päivinä Linda Rorem. Jakauduimme niin, että kisoissa junior herding dog test -luokkaan osallistuvat olivat Lindan koulutuksessa ja herding ranch dog I -luokkaan osallistuvat Rustyn (George Jeffers) opissa. Koulutus oli todella hyvää ja sain hyviä neuvoja paimennustamme varten varsinkin Main etäisyyden paramtamiseksi lampaista. Samaan aikaan pyöri myös päivän mittaiset klinikka koulutukset, joissa kouluttajana oli Lynn Leach.
Linda, lampaat ja me.
Harjoittelimme siis junior hergin dog testiä varten, koska olin varannut kaksi paikkaa vain siihen. Ajattelin viime syksynä pelata varman päälle ja varata paikat testiin, mikä vaikeudeltaan vastasi aika lailla vuosi sitten suorittamaamme ASCA:n alokasluokan rataa. Torstaina sain kuitenkin kuulla, että sairastapauksen vuoksi myynnissä on kisapaikat herding ranch dog I eli HRD I -luokkaan. Ja meikäläinenhän sitten osti ne paikat. Mai ei ollut koskaan harjoitellut Sinikan luona isommilla laitumilla eikä varsinkaan erotteluränniä.

Keskiviikkoiltana käväisimme paimennusten jälkeen kyläilemässä Pentikäisten luona Nala katsastamassa. Voi kuinka punainen tyttö olikin taas kaunistunut. Samalla reissulla saimme nähdä myös Nalan nautapaimenesikuvan Pellen sekä Jessen. Mai oli jälleen ihastuksissaan punaisesta tyttärestään, joka mielellään esitteli paikkoja äidilleen, isälleen ja siskolleen.
Kaunis Nala
Nala ja Jesse-isä sekä taustalla Hali ja Mai-äiskä.


Torstaina vuorossa oli herging dog testit (HCT), joten koirat saivat pitää lepopäivää meikäläisen huhkiessa "orjana". Perjantaina oli sitten meidän vuoro junior herding dog testissä kahden kierroksen verran. Mai paimensi hyvin saaden todistukset molemmilta tuomareilta parhain mahdollisin arvosteluin. Lindan lisäkommentti Main paimennuksesta oli: Very nice! Rysty puolestaan kirjoitti lisäkommentiksi: Nice dog. He triads his sheep well (neljäs sana vähän epäselvästi kirjoitettu). Kaikissa siis arviossa joka osiossa (pause course, collect and control, movement through, obstacles, reliable stop, repen) oli GOOD eli paras mahdollinen. Kaksi legiä siis ja titteli JHD. Hyvä Mai ja illalla vielä koiran kanssa ränniä harjoittelemaan ilman lampaita. Main ja Halin sukulaisista JHD-tittelin ansaitsivat myös Vaapu, Kiri ja Lilli. Paljon onnea.
Kuva: Mika Vähä
Kuva: Mika Vähä
Joku on ylpäe itsestään. Kuva: Mika Vähä.

Lauantaina sitten kuivasi suuta ja jännitti niin maan perhanasti, koska vuorossa oli herding ranch dog I -paimennuskilpailu. Radalla lampaat piti ottaa ensin häkistä koiran kanssa ja kuljettaa JHD-aitauksen läpi portista väliaitaukseen. Väliaitauksesta lampaat kuljetettiin sillan kautta erotteluränniin. Kun kaikki viisi lammasta oli rännin toisessa päässä olevassa aitauksessa, lampaat otettiin ulos ja kuljetettiin seuraavalle, isommalle portille. Portin toiselle puolelle päästyä lampaat pyöritettiin "posti"-tolpan ympäri vastapäivään ja sieltä sitten kahden paneelin välistä niiden linjan taakse niin, että ohjaaja ei saanut ylittää linjaa. Koira jätettiin sitten vahtimaan syöviä lampaita ohjaajan palatessa postille. Sieltä koira kutsuttiin luokse tolpalle, mistä se sitten lähetettiin hakukaarelle lampaita hakemaan. Lopuksi posti kierrettiin vielä vastapäivään ympäri ja häkitettiin pyöröhäkkiin.

Mai olisi voinut olla radalla rauhallisempi, mutta toisaalta sen oli annettava painetta aika paljon yhdelle jukuripää lampaalle. Lammas kääntyi useasti Maita päin ja varsinkin rännissä se aiheutti harmia. Samainen lammas jumitteli kyllä muillakin. Ränni oli siis vähän haastava, olihan se meidän ensimmäinen kerta rännillä eikä jästipäälammas helpottanut yhtään asiaa. Rata meni kuitenkin LÄPI pistein 74 maksimipistemäärän ollessa 90. Ainoa täydellinen suoritus radalla oli Main vahdista kutsuminen, mutta olin silti tyytyväinen kokonaisuuteen. Toinen rata puolestaan oli vielä vauhdikkaampi. Ensimmäisellä radalla lampaat eivät karanneet kertaakaan hallustamme, mutta toisella kerralla nälkäiset lampaat pääsivät livahtamaan kahteen kertaa. Lisäksi Mai aloitti jo häkistä oton vauhdikkaasti varmaankin muistellen ensimmäisen radan yhteistyöhalutonta lammasta. Mai huolehti siis siitä, että minullakin oli radalla työtä ihan kyllikseni. Olin nimittäin suunnitellut olevani hiljaa lähes koko radan, mutta suunnitelma muuttui heti alkuunsa. LÄPI meni kuitenkin toinenkin rata pistein 64. Lauantai-iltana siis napsahti vielä titteli HRD I. Kyll mää oon vaan niin ylpiä mun koirasta.
Rataantutustuminen Rustyn johdolla. Kuva: Mika Vähä.
Kuva: Mika Vähä
Jukuripää sai Main lähtemään rännistä, mutta onneksi se palasi sinne kutsumalla. Kuva: Mika Vähä.
Saatiinhan ne lampaat kuitenkin rännin häkkin ja sieltä uloskin. Kuva: Mika Vähä
Kuva: Mika Vähä
Kuva: Mika Vähä
Portti auki, lampaat läpi, lampaat haltuun ja portti kiinni, tätä teen jo unissanikin. Kuva: Mika Vähä.
Posti kierretty ja vuorossa lampaiden työntö paneelien taakse ilman, että minä ohitan linjaa. Kuva: Mika Vähä.
Lampaat syömässä paneelien takana ja koira jätetään vahtiin. Kuva: Mika Vähä
Hakukaari ei ollut tarpeeksi laaja, mutta lampaat tuli kyllä nätisti mun tykö. Kuva: Mika Vähä.
Lambit vielä pyöröhäkkiin ja urakka valmis. Kuva: Mika Vähä.
Me tehtiin se! Kuva: Mika Vähä.
THE SINIKKA <3 Kuva: Mika Vähä
Lauantain kisapäivä oli pitkä ja rankka kestäen aamu klo 9 alkaneesta tuomarin puhuttelusta iltaan klo 22 asti. Lisäksi lauantaina päivällä vierestä huristeli 160 ralliautoa niin kovaa kuin uskalsivat ja pääsivät. Mutta olihan meillä illalla juhlat ihan bändin kanssa. Sunnuntaina oli sitten lähdön aika, mutta ei ihan aamusta. Pakko oli jäädä vielä katsomaan Miimin ja Pamin JHD legejä sekä yksi kierros herding ranch dog II -luokkaa sekä Sinikan ja Weedyn suoritus herding ranch dog III -luokassa. Mahtavia suorituksia sai näissäkin luokissa todistaa ja nytpähän tietää, mitä ensi vuonna vaaditaan. Tarkoitus kun olisi tuohon II -luokkaan osallistua, jos vaan kisapaikat saan.

Mahtava viikko kaikkineen: paljon ihania ihmisiä hyvää tunnelmaa luomassa, paljon mukavaa tekemistä ja toimivat kisa. Sinikalle superhyper kiitokset kuten myös muillekin paikalla olleille, sekä paljon onnea kaikkiin tuloksiinsa tyytyväisille.

Sunnuntaina vielä oli yksi juhlan aihe. Pinja täytti nimittäin 7 vuotta. Pitkää, onnellista ja tervettä ikää Pinja-kullalle.

Rakas Pinja. Kuva otettu viikko ennen synttäreitä.

3 kommenttia:

  1. Onnea Pinja-kaunokaiselle meiltä kaikilta! Ja vielä kerran mahtavat onnentoivotukset upeasta työstä paimennuksessa ja hienoista titteleistä! Kyl mää kans ole nii KAUHIA ylpee teistä!!!

    VastaaPoista
  2. Onnea Pinjalle! Mahtava äiskä Chilalla, kiva nähdä kuviakin! Nala on tosi hieno myös. =)

    VastaaPoista
  3. Onnittelut kauniille Pinjalle! Onnittelut myös viel kerran Main hienosta titteleistä. Kylläpä olet ollut hyvin ahkera koko kesän, käynnyt & tehnyt vaikka mitä =)

    VastaaPoista